Njutningen av ett utsökt kaffe kommer inte bara från en högpresterande kaffemaskin utan också från en bra kaffekvarn, en dyrbar "hjälpare" som inte bör underskattas. För att kaffekvarnen ska fungera korrekt och under lång tid är det väsentligt att utföra ett regelbundet underhåll. I den här artikeln presenterar vi några tips för hur du rengör kaffekvarnen som bäst så att du kan njuta av ett perfekt kaffe, när som helst.

Varför är det viktigt att rengöra kaffekvarnen?

Oavsett om du har en kommersiell kvarn, en mätkoppskvarn, en automatisk kvarn, en elektrisk kaffekvarn eller en "on demand"-kvarn, är det viktigt att rengöra kvarnen för att säkerställa att kaffet smakar perfekt. Med tiden fastnar oljor och kaffesump i kvarnen: sumpen blir unken och oljorna kan börja ändra smaken på kaffet i koppen. Dessutom kan resterna av de malda bönorna minska malningsprestandan hos espressokvarnen.

Underhåll av behållaren

Genom att regelbundet rengöra behållaren med en fuktig trasa kan du ta bort de oljiga resterna som släpps ut av kaffebönorna. Om behållaren redan är mycket oljig kan tvål användas. Se slutligen till att den rena behållaren är helt torr innan du lägger till nya kaffebönor.

Varför är det viktigt att rengöra kaffekvarnen?

Hur du rengör kvarnens malskivor

Förutom att rengöra kaffekvarnen med ett specifikt rengöringsmedel är det viktigt att djuprengöra malskivorna och malkammaren. Gammalt kaffe kan stöta mellan tänderna på malskivorna och i detta fall är det nödvändigt att öppna kvarnen och ta bort dem, samt rengöra malningskammaren.

  • Rengör malskivorna. För att rengöra malskivorna är det nödvändigt att använda en bra styv borste som kan lossa kafferesterna från skärtänderna. Borsta malskivorna noggrant för att ta bort kafferesterna: du kommer att bli förvånad över hur mycket kafferester som har samlats.
  • Rengör malningskammaren. När du tar bort malskivorna för rengöring är det ett perfekt tillfälle att bli av med allt kaffe som har samlats inuti malningskammaren. En första metod för att ta bort kaffet är att använda en borste i kombination med en dammsugare. Kaffe som har fastnat kan lossas med borsten och sugas upp med dammsugarslangen. Alternativt kan en borste och lite tryckluft användas för att lossa och blåsa ut eventuella rester ur kammaren. När allt har rengjorts noggrant kan du sätta tillbaka malskivorna och sätta ihop kvarnen igen.

Vilket rengöringsmedel ska man använda för en kaffekvarn?

Till skillnad från vad vi ofta läser är riskorn och vinäger inte lämpliga för att rengöra en kaffekvarn. Att mala ris kan skada malskivor och koniska kvarnstenar, medan användningen av vinäger istället för avkalkningsmedel avråds starkt. Dessutom är ris och vinäger inte bara inte formulerade för att rengöra kaffeutrustning, utan de flesta tillverkare kommer att ogiltigförklara din garanti om du har använt ris i din kaffekvarn.

För att säkerställa en effektiv rengöring av kvarnen är det därför nödvändigt att investera i specifika rengöringsmedel.
Rengöringsmedel från Urnex är livsmedelssäkra rengöringsprodukter för kaffekvarnar och superautomatiska espressomaskiner. Dessa specialrengöringsmedel är tillverkade med spannmål, och är utformade för att ta bort kaffeoljor och rester från kvarnens malskivor.

Töm helt enkelt kvarnen på kaffe och ställ in malningen på medium. Efter att ha placerat tabletterna i kaffebönbehållaren och startat malningen, kommer Grindz att ta bort gammalt kaffe och oljor som har byggts upp med tiden. När processen är klar fyller du helt enkelt på behållaren med kaffe och kör kvarnen tills alla Grindz-rester är borta från malningskammaren.

Byta kaffe i kvarnen

Byta kaffe i kvarnen

Om du gillar att njuta av olika typer av kaffe med en viss regelbundenhet, föreslår vi att du kontrollerar att du har tagit bort det senast malda kaffet helt innan du går vidare till en ny blandning. 

Även om bönbehållaren är tom finns det fortfarande kaffe inuti kvarnen. Detta gäller även om kvarnen är igång och inget kommer ut. Kaffet samlas inuti malningskammaren, i rännan och på själva malskivorna tills nytt kaffe passerar för att ersätta det. Så när du vill prova ett nytt kaffe är det alltid en bra idé att passera lite genom kvarnen innan du brygger. Slutligen föreslår vi att du justerar malningen av det nya kaffet för att säkerställa optimal extraktion.

Hur ofta ska man rengöra kaffekvarnen?

Hur ofta du bör rengöra din kvarn påverkas av flera faktorer, bland annat hur ofta du använder den och vilka kaffebönor du använder. Ju mörkare kaffebönor (och därför oljigare) desto oftare behöver du rengöra kvarnen, gärna en gång i veckan. Som en allmän regel rekommenderar vi att du rengör kaffekvarnen efter cirka 15 kilo malda bönor för att säkerställa ett utmärkt kaffe.

Sammanfattning

Precis som en espressomaskin behöver din kaffekvarn en del underhåll för att alltid fungera så bra som möjligt och låta dig njuta av en utsökt espresso. Om du aldrig har rengjort din kaffekvarn så har du nu fått de bästa tipsen för att göra det!